U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Bûche de noël met mokkacrème

30 min bereidingstijd
10 min in de oven + afkoelen

Wat heb ik nodig:

personen
  • 150 g Aviko Zoete Aardappel Blokjes, ontdooid
  • 3 eieren
  • 125 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • 2 zakjes espresso-oploskoffie (à 1,8 g)
  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker
  • 225 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 250 g poedersuiker
  • 250 g mascarpone op kamertemperatuur
  • Cacaopoeder
  • Kerstchocolade om te garneren
  • Staafmixer, keukenmachine of mixer, bakplaat met bakpapier, schone theedoek

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Pureer met de staafmixer de zoete aardappelblokjes met 2 eetlepels water glad.
  • Klop in de keukenmachine of met de mixer de eieren met 100 gram suiker, de vanillesuiker en de kaneel in ongeveer 5 minuten tot een luchtige en bleekgele crème die als een dik lint van de gardes loopt.
  • Spatel 2 eetlepels van het eimengsel door de zoete aardappelpuree.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en de kaneel boven het eimengsel. Spatel eerst het bloemmengsel en vervolgens de aardappelpuree luchtig erdoor.
  • Schenk het beslag op de bakplaat. Strijk met het beslag uit tot een deeglap van 25 x 35 cm.
  • Bak de biscuit in de voorverwarmde oven in ongeveer 10 minuten bruin en gaar. Strooi intussen de laatste 25 gram suiker op de schone theedoek.
  • Stort de biscuitbodem op de theedoek. Trek voorzichtig het bakpapier van het deeg. Rol de biscuitbodem vanaf de korte kant met hulp van de theedoek voorzichtig op. Laat de biscuitbodem opgerold in de theedoek tot kamertemperatuur afkoelen.
  • Los intussen de oploskoffie en de basterdsuiker op in 2 theelepels heet water. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop in de keukenmachine of met de mixer de zachte boter met de poedersuiker tot een luchtige crème. Klop er de mascarpone lepel voor lepel door (zie tip). Voeg druppelsgewijs de koffiesiroop toe en klop tot een gladde mokkacrème.
  • Rol de afgekoelde biscuitbodem weer voorzichtig terug. Bestrijk de bodem met 2/3 van de mokkacrème. Rol het deeg weer op met de botercrème. Bestrijk de rol ook aan de buitenkant met de mokkacrème.
  • Strijk glad of trek met een vork een mooi boomstampatroon. Bestrooi de boomstam met een beetje cacaopoeder en versier met kerstchocolade.
  • Snijd de boomstam met een warm en vochtig mes meteen in plakken of leg in de koelkast om de crème te laten opstijven.
  • Met een klassieke bûche de noël is het echt feest op tafel. De heerlijke zoete smaak dankt het boomstammetje aan zoete aardappel door het beslag. Serveer als dessert of bij de koffie of thee.
  • Tip: Botercrème met mascarpone is extra romig en luchtig, maar heeft ook een grotere kans op schiften. Belangrijk is dat de roomboter, mascarpone en koffiesiroop op kamertemperatuur zijn. Gaat de crème toch schiften, verwarm de kom dan met de föhn zodat de boter en mascarpone weer samensmelten. Klop vervolgens verder tot een luchtige botercrème. In plaats van föhnen kun je de botercrème ook au-bain marie glad kloppen.
  • Tip: Weinig tijd? Maak een jamrol! Bestrijk de biscuitbodem met jam naar keuze en rol op. Bosvruchten-, kersen- en frambozenjam combineren goed met het zoete aardappelbeslag.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 650 kcal
  • 40 g vet waarvan 24 g verzadigd
  • 65 g koolhydraten
  • 6 g ewiti
  • 2 g vezels
  • 0,2 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen